iOS tips: 3D Touch op de iPhone

Geschreven door: Willem Goudswaard

Nieuwe manieren van interactie 

Met 3D Touch is het mogelijk om je refurbished iPhone op nieuwe intuïtieve manieren te bedienen. In dit artikel leggen we uit wat je ermee kunt om zoveel mogelijk uit je iPhone te halen. 

Het drukgevoelige scherm biedt talloze mogelijkheden om acties op je device sneller uit te voeren. Zo gebruik je 3D Touch op het toegangsscherm, bij notificaties, in apps en op app icoontjes zelf. Wanneer je normaal op een app drukt zal er hetzelfde gebeuren als je gewend bent bij oudere versies van de iPhone. Wat met 3D Touch nieuw is, is dat er handige opties verschijnen wanneer je harder op het scherm drukt. 

Werkt 3D Touch op mijn iPhone?

Voordat we ingaan op de mogelijkheden van 3D Touch, is het handig om te weten welke iPhone-modellen deze functie ondersteunen. 3D Touch wordt ondersteund op de iPhone 6s en nieuwer met uitzondering van de iPhone Xr en iPhone SE. 

Quick Actions

Deze functie brengt app icoontjes op je beginscherm tot leven en maakt het makkelijker om veelgebruikte acties sneller uit te voeren. Door stevig op een icoon te drukken krijg je een rijtje met veelgebruikte acties van de desbetreffende app te zien of kun je de widget bekijken die bij deze app hoort. Pas je bijvoorbeeld extra druk toe op het icoontje van de Camera-app, dan heb je via het overzicht dat verschijnt de mogelijkheid om snel een foto te maken, een video op te nemen of in slow motion te filmen. Doe je dit bij de Telefoon-app, dan bel je snel één van je favoriete contacten en bij de Kaarten-app activeer je met behulp van Quick Actions in een handomdraai de route naar huis. Naast de standaard apps op iOS wordt Quick Actions ook vaak ondersteund door apps van derden. 

Naast het gebruik van Quick Actions bij app icoontjes op je beginscherm is het ook mogelijk om deze functie te gebruiken in apps zelf zoals in de Mail-app. Door eerst licht te drukken op een willekeurige e-mail activeer je de voorvertoning-modus. Vervolgens schuif je de voorvertoning van de e-mail naar links, rechts, boven of onder. Afhankelijk van de richting verschijnt er een optie waarmee je snel een taak kunt uitvoeren zoals het verwijderen of archiveren van een e-mail. 

Toegangsscherm en notificaties 

Een andere toepassing van 3D Touch is dat je direct vanuit het toegangsscherm of in het Berichtencentrum kan reageren op berichten. Dit doe je simpelweg door met je vinger extra druk toe te passen op een bericht. Vervolgens kan je rechtstreeks op berichten reageren zonder de desbetreffende app te hoeven openen. 

Peek en Pop

Deze functie maakt het mogelijk om content snel te bekijken en is kort al besproken met het bekijken van een e-mail in de voorvertoning-modus. Peek en Pop maakt het mogelijk om bijvoorbeeld snel te bepalen of de inhoud van een e-mail meteen je volledige aandacht verdient of het ook kan wachten tot een later moment. Om Peek en Pop te activeren pas je eerst met je vinger wat druk toe op een e-mailbericht. Dit zorgt ervoor dat de e-mail in de voorvertoning-modus verschijnt. Om de e-mail vervolgens in de volledige weergave te bekijken druk je het scherm nog wat harder in. Laat je het scherm tussentijds los, dan krijg je de normale weergave weer te zien. Naast de Mail-app is Peek en Pop ook te gebruiken in onder andere de Foto’s, Kaarten, iMessage en Camera-app. 

Meer toepassingen 

Naast de bovengenoemde functies kan je met behulp van 3D Touch ook het multitaskingvenster openen of snel schakelen tussen apps. Wanneer je extra stevig aan de linkerkant van het scherm drukt en daarna naar rechts veegt, dan krijg je het overzicht met geopende apps te zien. Door helemaal naar rechts te vegen open je de meest recent gebruikte app. Ook is het mogelijk om het standaard toetsenbord van je iPhone om te toveren tot een trackpad dankzij 3D Touch. Door stevig op het toetsenbord te drukken verdwijnen de letters en wordt het trackpad actief. Al drukkend kun je je vinger over het toetsenbord bewegen om de muisaanwijzer te verplaatsen. 

Heb je tot slot een Live Photo ingesteld als achtergrond op het toegangsscherm? Dan laat je deze bewegen door druk toe te passen op het scherm. 

3D Touch instellingen 

Om de gevoeligheid van 3D Touch aan te passen of het gebruik van 3D Touch volledig uit- of in te schakelen, ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toegankelijkheid’ > ‘3D Touch’. Binnen dit venster beheer je alle instellingen van 3D Touch. 

Wil je meer leren over iOS? 

Naast 3D Touch zijn er nog talloze andere handige functies die iOS te bieden heeft. Zo lees je in ons artikel over meldingen op iOS hoe je je meldingen efficiënt en overzichtelijk kunt beheren.